Talentstipend

Dette er vinnerne av SpareBank 1 Ringerike Hadelands Talentstipend 2021

Talentstipendet tildeles unge mellom 15 og 30 år som utmerker seg innen idrett, kultur, kompetanseutvikling eller miljø-/samfunnsengasjement. Ordingen ble etablert i 2016 som et samarbeid mellom banken og Sparebankstiftelsene og midlene som gies skal inspirere til videre satsing og utvikling.

I år var det blant annet Haugsbygd jenta Tuva Aas Stræte (20) og Ringeriksgutten Saeid Hosseini (26) som utpeket seg blant søkerne. 

- For meg betyr det å motta Talentstipendet at noen legger merke til det jeg driver med, som jeg syns er veldig gøy, sier Stræte takknemlig.

ET DYTT I RIKTIG RETNING: Tuva og Saeid mottok stipend på 50.000 og 100.000 kroner. Her avbildet sammen med Banksjef for Marked og Kommunikasjon, Bjørn Harald Blaker (venstre) og leder for SpareBankstiftelsen Ringerike, Kjell Baug (venstre).

Større frihet og mindre bekymringer

Saied kom til Norge som 15-åring, da han flyttet til Ringerike for å bli gjenforent med sin far som hadde flyktet til landet tidligere. Nå er han utdannet sivilingeniør i produktutvikling, produksjon og entreprenørskap fra NTNU og har sammen med flere dyktige fagfolk startet bedriften Vilje Bionics. Sammen utvikler de et hjelpemiddel som skal kompensere tap av motorisk funksjon i armer og hender.

- Hjelpemidlet er en robotarm som sitter utpå armen og med elektriske motorer assisterer bevegelse i skulder, albue, håndledd og fingrene slik at brukeren selv skal kunne spise, drikke eller klø seg på panna, sier Saeid. 

Ringeriksgutten startet på NTNUs Entreprenørskole med èn bestemt drøm: å skape meningsfulle og faglig spennende jobber for ham selv og andre.

- Jeg drømmer å bygge Vilje Bionics til å bli et av verdens beste og største selskapene innen helseteknologi. Jeg drømmer også om å ha bidratt i gode politiske beslutninger som fører verden mot mer bærekraft og harmoni med naturen og rettferdighet og like muligheter for alle, legger Hosseini til.

Hva betyr det for deg å motta Talentstipendet?

- Talentstipendet gir meg en stor selvtillitsboost, mer frihet til å jobbe med det jeg brenner for og mindre bekymringer. Det blir også lettere å forsvare det jeg gjør i Vilje Bionics og risikoen jeg tar som gründer i møte med de som er skeptiske til entreprenørskap, sier Saeid.

Hva skal stipendet brukes til?

- Stipendet skal brukes til livets opphold. Til å kjøpe, havregryn, shampo og bussbiletter. Da kan jeg ta ut mindre lønn fra selskapet, og da sparer selskapet ikke bare lønnen men også indirekte kostnader som arbeidsgiver avgift. Slik får vi mer penger til å bygge, teste og reise til å besøke pasienter og helsepersonell. 


 Setter seg klare, høye mål

Tuva (20) startet forsiktig med skiskyting som 12-åring, mens hun fortsatt drev med andre aktiviteter. Etter å ha vært med på fellestreninger, kretssamlinger og noen renn bestemte hun seg for å satse på idretten og søkte seg inn på NTG Geilo. Siden den gang har hun rukket å bli verdensmester, etter det norske stafettlaget tok gullmedalje under ungdoms-VM i Sveits i 2020.

- Drømmen er å kunne leve av idretten ved å reise utenlands og konkurrere på et høyt internasjonalt nivå, innrømmer Stræte.

I tillegg til en travel hverdag bestående av mye trening og samlinger, har skiskytertalentet akkurat startet på et ingeniør-studie på NTNU-Gjøvik. 

- Jeg er veldig spent på hvordan det blir å kombinere idretten med studier. Jeg setter meg mål som jeg jobber for, men er ikke den som snakker høyest om de, inndrømmer Haugsbygdjenta.

Hva skal midlene fra Talentstipendet brukes til?

- Midlene skal brukes til å finansiere satsinga mi, som blant annet innebærer vedlikehold og oppgraderinger på børsa mi, forbedring av skiparken og utstyrsparken, og andre utgifter ved det å drive med idrett. 

Vi ønsker Tuva og Saeid masse lykke til videre!