Bedrifter

Lushaughytta og Lushaugtårnet

Cirka 4 km fra Lygnasæter finner vi Lushaughytta; et koselig serveringssted for både små og store mosjonister i skiløypene. Det er Hadeland Orienteringslag som eier og driver hytta, og dermed står for energipåfyll til passerende i helger i vintersesongen, jula, vinterferien og påsken. 

Videre fra Lushaughytta kan man følge en blåmerket sti cirka 1,5 kilometer opp til et av de flotteste utsiktspunktene i området. Med sin 15 meter høyde kan man på toppen av Lushaugstårnet se store deler av Østlandet; fra fjelltopper i Jotunheimen og Rondane til Norefjell, Gaustatoppen og Gjøvik. På toppen er det også en besøksbok man kan skrive seg inn i.

Populære turmål året rundt

Til tross for å være populære turmål for skientusiaster i vinterhalvåret, er både Lushaughytta og Lushaugtårnet attraktive destinasjoner året rundt. De merkede sommerstiene gjør det enkelt for turgåere å finne frem. I følge Amund Bø, prosjektleder for Lushaugtårnet og turleder i DNT Hadeland, har over 8000 mennesker skrevet seg inn i gjesteboken i toppen av tårnet.

- Det er veldig interessant og givende å være turleder. Vi jobber for å tilrettelegge både hytter og turnett, slik at det skal bli lett for folk å komme seg ut, sier Bø. Lushaugtårnet har bidratt til at veldig mange har kommet seg ut på tur, noe som gjør godt for både kropp og sjel, legger han til.

FLOTT UTSIKT: Lushaugtårnet er 15 meter høyt og har fire platåer. Fra toppen av tårnet får man fantastisk utsikt over store deler av Østlandet.

Støtten har gitt oss albuerom

Tårnet som stod ferdig i 2018 ble finansiert av Sparebankstiftelsen Gran og er bygd i samarbeid med grunneieren, Brandbu og Tingelstad almenning.

- Vanligvis er turgåing et lavterskel tilbud, men vi trenger hytter, tårn og gapahuker, sier prosjektleder Amund Bø. Støtten vi har fått, og samarbeidet med stiftelsen, har gitt oss albuerom til å få til det vi har lyst til. Dette er noe vi setter veldig stor pris på, sier Bø.

ILDSJEL: Kalle Ihlen har engasjert seg i utbyggingen av Lushaughytta og er takknemmelig for samarbeidet og støtten fra Sparebankstiftelsen Gran.

Selger over 6000 vafler per sesong

Med 54 åpningsdager per sesong er det mange frivillige som trår til for å drifte Lushaughytta. Kalle Ihlen fra Hadeland Orienteringslag er en av ildsjelene som står på, koker kaffe og steker vafler. Som delaktig i den siste store utbyggingen av hytta, understeker Ihlen det gode samarbeidet med Sparebankstiftelsen Gran.

- Samarbeidet med stiftelsen gjorde at vi turte å tenke større da vi skulle bygge ut hytta. Uten de hadde vi aldri turt å satse så stort som vi gjorde for å få et så flott prosjekt i gjennom. Vi har fått både inspirasjon, rådgivning og en solid sum med midler.

PRISVINNENDE ARKITEKTUR: Både Lushaughytta og Lushaugtårnet har begge mottatt den gjeve Byggeskikkprisen, begrunnet av innovative, bærekraftige og solide løsninger.

Mottok Byggeskikkprisen

Både Lushaugtårnet og Lushaughytta mottok begge den gjeve Byggeskikkprisen i 2018/2019. Denne prisen tildeles hvert år til byggverk og bygde omgivelser som gjennom utførelse, materialbruk, utforming og samspill med sted og miljø kan bidra til å heve, fornye og utvikle den allmenne byggeskikk.

Til tross for ulik arkitektur, var begge prisene begrunnet av innovative, bærekraftige og solide løsninger med estetisk kvalitet.