Sport og idrett 100 historier

Tore Gullen (74) fra Jevnaker har en usedvanlig lang og rik karriere bak seg både som profesjonell langrennsløper og skitrener. Man kan trygt si at ildsjelen virkelig har tråkket opp skiløyper etter seg i hjembygda, ikke bare som leder for Jevnaker ski, men også som primus motor bak ski anlegget på Myrskogen.

Tidlig interesse for idrett

- Jeg jeg har vært aktiv helt siden jeg var smågutt og har alltid hatt en interesse for idretten. Faren min spilte fotball og gikk på ski. Jeg begynte selv med langrenn i 1965 og hadde min første konkurranse samme vinter, forteller Tore.

Lidenskapen for langrenn blomstret etter at han som 17-åring så Gjermund Eggen på TV vinne tre gullmedaljer under Ski-VM i Oslo i 1966.

- Han var mitt store forbilde og jeg hadde lyst til å bli som han. Jeg drev mye med egenaktivitet og begynte å trene målbevisst. På den tiden var det få som drev med langrenn her på Jevnaker og jeg var nesten alene. Men etter hvert så fikk vi en fin utvikling i miljøet i bygda der flere ble holdt på med det samme, sier Tore.

Starten på en internasjonal karriere

Det store gjennombruddet kom i en alder av 25 år i 1974. Han ble plukket opp av rekruttlandslaget før han gikk han over på A-landslaget. Tore konkurrerte i OL i 1980 i Lake Placid i New York, USA.

Tore vant 15 km i NM på ski, langrenn i 1977.

En trener utdannelse fra Idrettshøyskolen la grunnlag til å utforske større oppgaver. Han begynte å trene ulike kretslag og regionlag som resulterte i et tilbud om å bli landslagstrener i 1986. På grunn av gode resultater under NM ble han landslagstrener til Sveits fra 1986 til 1989.

Han returnerte til Norge og ledet treningene for damelandslaget under OL på Lillehammer 1994, etterfulgt av å trene det svenske landslaget fra 1995 til 1998.

Hjemkomsten

Men han ble trekt tilbake mot Jevnaker og tok på seg rollen som trener for Team Hadeland og andre lag rundt i distriktet. Tore sin erfaring og kunnskap skulle vise seg uvurderlig for skisportens fremtid i regionen.

Men ifølge Tore var dette en utfordrende tid der skisporten på Jevnaker og interessen for ski var dalende. Det gikk så langt at styremedlemmene vurderte å legge ned skisporten i 2005. Han tok på seg jobben som leder for Jevnaker Ski og gjennom sitt engasjement opplevde klubben en betydelig utvikling.

Myrskogen skianlegg

Jevnaker Ski ble kontaktet med en forespørsel om de hadde lyst å ta en fotballbane på Myrskogen.

- Vi tok over i 2012 satte vi fort i gang med å planlegge med en visjon om å bygge skiløyper. Vi har hatt en svært positiv grunneier, forteller Tore.

Skiløypene står ferdige og et skilekeområde er nesten fullført. Den nyeste satsingen, rulleskibanen, lover enda flere muligheter for lokalbefolkningen å nyte utendørsaktiviteter.

Tore forteller at det har vært et triangel med støtte fra spillemidler, kommunen og mangfoldige lokale sponsorer som har vært fundamentet for realiseringen av prosjektene. Det lokale næringslivet har gjort det mulig til å kunne opprettholde tilbudet til barn og unge.

- Uten den betydelige støtten fra SpareBankstiftelsen, ville ikke Jevnaker Ski ha kunnet oppnå så mye, forteller han.

Skisporten er i vekst

Interessen for skisporten på Jevnaker har en oppadgående kurve og høster nå frukter og suksesshistorier. Han trekker frem norgesmesteren Elling Broberg og juniorens Bjarte Bjartnes, som har gjort skisporten mer tiltalende for både unge og erfarne.

Han har selv trådt tilbake fra styrerommet, med leder anleggskomiteen og kjører fortsatt skiløyper i tillegg til å drive et treningssenter på Eggemoen for trening og livsstil.

Dedikasjon til skisporten og lokalsamfunnet fortsetter, og han fortsetter å være et lysende eksempel på hvordan lidenskap og engasjement kan forandre et lokalsamfunn for alltid.