
Musikktalentet Runa Kosberg hadde musikk i årene da hun valgte å
satse på sitt talent. I dag tar hornisten en mastergrad ved Royal Academy Of
Music i London, og har store ambisjoner om å lande drømmejobben i et orkester:
- Jeg kommer fra en musikerfamilie, så det falt seg naturlig at oppveksten
ble tilbrakt i skolekorpsene i bygda. Da jeg var fem år gammel begynte jeg
både i kulturskolen og i Hakadal skolekorps, hvor jeg spilte i fire år. Etter at familien min flyttet, ble det nye 10 år i Søndre Nittedal Skolekorps. Skolekorps ble til skolegang på musikklinja på Lillestrøm videregående skole, og deltagelse Østlandets regionkorps, forteller hun.
Krevende yrke
Runa forteller at musikeryrket krever enormt mye tid og innsats, og legger
ikke skjul på at det er kamp om jobbene:
- Ambisjonen om å vinne jobb i et profesjonelt orkester er krevende, og krever
at jeg satser hundre prosent. Det er få stillinger, og vi er mange om beinet. En slik jobb vinnes gjennom flere runder med prøvespill, så det å være dyktig instrumentalist holder ikke. Du må spille best av alle søkerne, som kommer fra hele Europa. Det krever mye disiplin og dedikasjon, i tillegg til en indre drivkraft, forteller hornisten.
Øver opptil 4 til 5 timer hver dag
Runa forteller det krever enormt mange timer og innsats for å bli den beste, men sier skolen legger godt til rette for øvinger og veiledning:
- I tillegg til mange timers øving på egenhånd, kommer skolens øvelser ved siden av. Gjennom Royal Academy har jeg opp til fire spilletimer med egen lærer i uka, og jeg spiller regelmessig på prosjekter i fullt symfoniorkester i tillegg til mesterklasse. Gjennom skolen får jeg også viktige møter med verdenstoppen av profesjonelle hornister, som gir god veiledning. Det å spille sammen med andre er også en viktig ferdighet å ha. For øyeblikket spiller jeg i en kvintett som øver sammen to ganger i uka, forteller hun.
Ved siden av studiene trener Runa også på å prøvespille. Hun deltar på prøvespill for profesjonelle settinger og arenaer for talentutvikling.
Selv liker hun ikke så godt ordet talent, da det krever mye mer jobb. Betegnelsen hoveddisiplin passer kanskje bedre, forteller Runa. Ved siden av studiene jobber musikeren hardt med å fremføre solorepertoar og kammermusikk, samt å drive frilans. Hun har også drevet egen virksomhet gjennom undervisning og kunstnerisk administrasjon.
Royal Academy of Music
- Det er mange faktorer som hører til å følge ambisjonen om å bli profesjonell musiker. Det var derfor viktig for meg at jeg tok utdanningen min på det beste mulige stedet. I 2024 ble Royal Academy of Music kåret til verdens 2. beste institusjon for musikkutdannelse, og det var en drøm som gikk i oppfyllelse da jeg kom inn på skolen. Utdanning i verdensklasse har dessverre blitt veldig dyrt, og det har derfor betydd ekstra mye for meg å motta generøs støtte fra Talentstipendet. Midlene går til å finansiere skolepengene for utdanning, og sikrer at jeg kan fortsette å følge drømmen min. Tusen takk til SpareBank 1 Ringerike Hadeland, avslutter Runa.
Vi ønsker Runa lykke til videre!
Les mer og søk Talentstipend her