Ved Skjervestua i Lunner finner du diskogolfbanen Tallikbane Skjerva. Bygget av fantastiske ildsjeler tilknyttet Skjerva Løypelag.
Banen er todelt, - en rød bane på 1 350 meter i spille lengde og en hvit bane på 1 800 meter. Gåturen i mellompostene er på ca 2 km.
Besatt av sporten
Ideen ble til da Morten Albertesen, Bjørnar Rudsengen og Ole Gulbrand Rudsengen dro ut i skogen rundt Skjervestua våren 2022, med lånt discgolf utstyr fra BUA.
Ettter å ha spilt litt, kom de frem til at dette var kjempegøy og ble fort besatt av sporten. Samme kveld begynte de å tegne forslag til baner.
- Jeg tro vi tegna vel 40 forslag før vi ble enige om å gå å for dette her, forteller Bjørnar.
Planen endte med å bygge en bane med 18 kurver, men ifølge Bjørnar er det i praksis 36 kurver, siden hver kurv har et kort og et langt utkastpunkt.
Banen ble ferdig våren 2023, men ifølge mennene er dette et evighetsprosjekt hvor man alltid ønsker å forandre på ting og gjøre forbedringer for at den skal bli best mulig.
- Vi har jo planer om å bruke lokalt flammebehandlet treverk som skilt, slik at vi bruker det som hører til naturen rundt her og ikke trykkimpregnerte stolper. Vi driver og forsker litt på det nå, forteller Morten.
En lavterskel aktivitet
Diskgolf, også kjent som frisbeegolf er en stadig voksende sport og spilles over hele verden.
Spillet handler om å kaste en sammenpresset plate (disk) av smeltet plastgranulat opp i en kurv med kjettinger rundt.
- Dette er en idrett som ikke krever store mengder trening for å kunne ha det gøy. Man konkurrerer mot hverandre og mot seg selv og passer for hele familien, forteller Morten.
Begge forklarer at inngangsprisen til sporten er realitvt billig i forhold til andre idretter.
- En disk på nivå med det de proffene bruker koster rundt 200 kroner, og du kommer skremmende langt med kun en disk, sier Bjørnar Stolt.
- Men for meg og Bjørnar som har samlemani, så har vi mange, sier Morten med et smil.
Bidragsytere
Sparebank 1-stiftelsen Gran har støttet Tallikprosjektet .
- Det å ha en stiftelse med på laget er helt utslagsgivende. Skjerva Løypelag kunne ikke satt av 150.000 kr fra klubbklassen til et slik prosjekt, selv om det er til en ekstremt god sak, forteller Bjørnar.
Fremtidsplanene er mange for Tallikprosjektet, men NM er nok ikke en del av visjonen forteller mennene.
- Vår bane er for kort for proffene. Det vi planlegger er forskjellige turneringer der helt vanlige folk kan utfordre ego sitt. En pargolf konkurranse er noe vi har lyst å arrangere og banen innbyr til fler dages turneringer. Det handler om at folk kan ha det hyggelig og nyte naturen på samme tid. Vi ønsker at de kan bli engasjert og glade i banen, forteller Morten.
Noen fordeler med diskgolf:
- Tilgjengelig for alle.
- Fin måte og oppleve naturen på.
Lavterskeltilbud.
- Utstyr til en rimelig pris.
Hvis du har lyst til å finne ut mer om banen eller lurer på hvordan du kommer i gang:
Les mer her om Tallikbane Skjerva