100 historier

Hver mandag kveld, mellom 18:00 til 22:00, samles en ivrig gjeng på 30 - 40 stykker seg på Bøndenes hus i Jevnaker for å spille kortspillet Bridge. Her samles en stor variasjon medlemmer i ulik alder, de fleste er opp i årene, men det gjelder ikke alle. 

Mange av deltakerne har lang erfaring med kortspillet fra barndommen, mens noen har vært aktive spillere gjennom hele livet, og noen har nylig startet opp igjen etter en pause.

Bridge spillet er godt i gang på Bøndenes hus i Jevnaker.

Kløver Ess Bridgeklubb (BK) ble stiftet i 1966 og har per i dag 76 aktive medlemmer. Klubben har base på Jevnaker.

Bridge er et av verdens mest populære kortspill og spilles over hele verden i forskjellige foreninger, turneringer, privat og på nett. Norsk Bridgeforbund har hele 24 kretser og over 200 klubber fordelt over hele landet.

På Ringerike Hadeland finnes det bridgeklubber på Brandbu, Harestua og Hønefoss (Hen BK) i tillegg til Kløves Ess. Det nyeste tilskuddet til familien er Spardame BK (Hønefoss) som ble opprettet i 2023.

Ragnar Knarud (71), formann i Kløver Ess, begynte selv å spille da han var 15 år. Han ble kjent med Bridge gjennom faren og et tilbud på ungdomsskolen i Gran. Etter å ha vært innom Asker BK, og senere litt ute av bridgemiljøet en periode, vendte han tilbake til Hadeland i 2007 og begynte å spille igjen. Han har vært formann i Kløver Ess siden 2018.

- På Ringerike Hadeland er ca. 120 aktive spillere som er registrert i Norges Bridgeforbund, men det er kanskje like mange som spiller privat, som ikke er registrert i forbundet. Etter krigen var det langt flere bridgespillere og klubber, men tiden forandrer seg og det å ha en korstokk i huset for de unge er ikke like vanlig som før, forteller Ragnar.

Han forklarer at de ivrigste bridgespillerne kan spille opptil tre - fire ganger i uka. Klubbene i regionen tillater alle å være med selv om man er hovedmedlem i en annen klubb.

Ragnar Knarud er en stor Bridge entusiast og formann i Bridgeklubben Kløver Ess.

Bridge

Enkelt fortalt er Bridge et spill som bruker en vanlig kortstokk med 52 kort (uten jokere). Rundt et bord sitter fire spillere, der to og to spiller som par. Hver spiller starter med 13 kort. Spillet består av to deler, en auksjon (som bestemmer hvem som skal spille kontrakten, hvor mange stikk etc.) og selve spilldelen. Når et spill er ferdig, blir det regnet ut en score, basert på kontraktens størrelse og om den ble vunnet eller ikke. Vinneren er den som har oppnådd den beste scoren.

- Vi spiller i par. Da er det alle mot alle. Bordplansjer forteller hvor vi man skal gå i spillets gang, så bytter man plass. På en vanlig spillekveld så ligger spiller vi mellom 24 og 30 spill. Gjennomsnittet er 9 runder med 3 spill i runden. Det betyr at hvert makkerpar treffer 9 motspillspar hver spillekveld. Klarer man kontrakten og får flere stikk enn på de andre bordene, så vinner man spillet. Spiller du imot så handler det om å få best mulig motspills stikk, forteller Ragnar.

Kaffe og kortspill. Bordplansjen forteller hvor vi man skal gå i spillets gang.

Kløver ess spiller med et lag i 4. divisjon og et lag i 3. divisjon. De deltar også med 2 lag i Norgesmesterskapet. I 2022 kom førstelaget til 4. runde, men ble slått av Vikersund BK.

Ny Stokkemaskin

SpareBank 1-stiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal (JLN) gav støtte til en ny stokkemaskin. Slik virker den: du putter kortstokker inn i en «skoff» i maskinen. Maskinen genererer så en digital fil og gir så mange dubletter som valgt av operatøren (normalt for en spillekveld med 32 spillere stokkes det 5 dubletter ganget med 27 spill. Dvs. totalt 135 spill.

Stokkemaskinen gjør jobben mye mer effektivt for spillerne.

Den gamle stokkemaskinen til Kløver Ess «knelte» før jul i 2022 og en ny maskin kostet nesten 50 000 kroner. For en litt slunken bridgekasse var dette mye penger. De valgte derfor å søke om prosjektmidler fra SpareBank 1-stiftelsen (JLN).

- Dette ble en solskinnshistore. Vår søknad / forespørsel om støtte på 20 000 kroner ble sendt klokken 12:00 en dag i januar. Nå hadde det seg slik at Stiftelsen hadde styremøte samme dag, og søknaden ble behandlet og godkjent der og da. Dermed tikket det positive svaret inn på bridgeformannens PC klokken 15.00 samme dag. Det må ha vært verdens raskeste behandlingstid, forteller Ragnar med et smil.

I tillegg er også bridgeklubben tilgodesett med 3 000 kroner i breddegave fra Sparebankstiftelsen (JLN). Dette er midler som benyttes i rekrutterings arbeid, ifølge Ragnar.

Ragnar forteller at det sosiale samholdet rundt kortspillet betyr mye for mange.

Før den digitale verdens tidsalder, måtte man gjøre opp alle spillene etter endt spillekveld. Vanligvis tok en av spillerne med seg scorelistene hjem og måtte en vente til neste spillekveld for å se hvem som hadde vunnet. Nå har klubben en storskjerm og prosjektor der alle kan følge med på hvem som leder runde for runde.

- Maskinen har gjort spillet enda mer interessant, for når vi er ferdig, så lastes den digital fila opp på Klubbens nettside, slik at du kan gå inn å se dine egne resultater og lære. Resultatene leves inn til Bridgeforbundet slik at rankingen til hver spiller blir registrert. De som vinner mye får da, som i golf, et lavt handikap. Vi benytter oss av HcP prinsippet ved premiering. Dette gjør at spillere som ikke alltid er de beste også kan vinne turneringer, forteller Ragnar.

Primus motor

For mange i Kløver Ess er Brigde mye mer en bare et kortspill. De siste årene har flere av medlemmene vært på bridgeturer til Sør-Europa (Kypros, Bulgaria, Makedonia, Kreta, Albania) arrangert av Øystein Mauritzen som vel må betegnes som klubbens primus motor.

- Øystein har gjort og gjør fortsatt en stor sosial innsats for klubben. Han har organisert turer og invitert lokale bridgespillere for å spille sammen med oss, der vi har vært på turer. Nå i høst var vi i Albania. Han har også arrangert sosiale turneringer her i Norge, der han har ringt opp til et høyfjells hotell (litt utenfor sesong), invertert spillere og lagt til rette for at lokale par kan å spille sammen med oss i disse turneringene. Det har som regel vært mellom 8 til 15 bord ved disse sosiale sammenkomstene (hvert bord har fire personer). Det er en fantastisk måte å samles på, forklarer Ragnar.

Kortene blir stokket og lagt inn i kortmapper.

Hjernetrim

Ragnar forteller at det sosiale aspektet av Bridge er stort, der alle engasjerer seg for å få til ting, noe som forbedrer livskvaliteten betraktelig for deltakerne.

- For flere av oss som begynner å bli litt eldre, så er det kjekt at vi bruker hue. Det er så lett å plante seg i godstolen og finne frem tøflene. Bridge er interessant spill og kan spilles av alle i alle aldere. Eldste spiller i klubben vår er 89 år gammel. Det finnes få spill som er bedre for hjernen. Man kan nesten sammenligne det med sjakk, avslutter Ragnar.

Hvis du har lyst å finne ut mer om Kløver Ess bridgeklubb eller har lyst å begynne å spille selv så ta kontakt med Øystein Mauritzsen, Ragnar Knarud eller klikke på denne linken:

www.kloveress.org