Da Donia startet å studere for å bli bioigeniør vokste hennes interesse for forskning, og siden har hun aldri sett seg tilbake!
Donia Jamal Ramadan (26) kom til Norge i en alder av 3 år med hennes familie. Hønefoss ble hjem i mange år før hun skulle ta fatt på studiene.
Etter fullført studie ønsket hun å fortsette og tok en mastergrad i biomedisin samtidig som hun jobbet som bioigeniør ved Oslo Universitetssykehus. I mastergraden fordypet Donia seg i genetikk, og fikk muligheten til å skrive oppgaven sin i en forskningsgruppe som jobbet med genetikk i autoimmune sykdommer. Året etter startet hun som stipendiat i samme forskningsgruppe, der hun jobbet med sykdommene narkolepsi og ME/CFS.
- Målet er å øke forståelsen av hvordan og hvorfor disse sykdommene oppstår. Jeg jobber med lite studerte sykdommer som rammer ofte unge mennesker, så det er særlig viktig å undersøke dem fra et biomedisinsk perspektiv for å øke forståelsen vår av disse, forteller Donia.
Store ambisjoner
Donia forteller det ikke bare krever god faglig kompetanse, men også mye motivasjon for å utforske ukjent terreng i hennes talent
- En del av mitt talent er evnen til å dykke dypt inn i nye fagområder, for eksempel må jeg i min forskning kunne mestre både medisinsk og biologisk forståelse av sykdommene så vell som analytiske ferdigheter for å bearbeide store mengder data. Det alle viktigste som driver mitt talent er motivasjonen for å være i front sammen med dyktige kollegaer for å forske på sykdommer som enda er lite forstått, forteller hun.
Forskertalentet forteller hun har store ambisjoner om å bidra til å avdekke og oppnå en bredere forståelse av sykdommene narkolepsi og ME/CFS.
- Å bidra til innsikt om disse sykdommene kan gjøre en stor forskjell for fremtidig forskning på feltet og på lang sikt hjelpe oss med å finne årsaker og identifisere potensielle biomarkører. Begge sykdommer har store fysiologiske og psykologiske konsekvenser for de som rammes, sistnevnte forverres ytterligere av stigma rundt sykdommene i samfunnet. Mitt prosjekt har som ambisjon å bidra med et neste skritt på det som har blitt en lang vei til behandling, sier Donia.
Satser på talentet sitt
Donia er enormt takknemelig for å bli tildelt Talentstipendet og syntes det er stor stas at hun har lokalsamfunnet i ryggen.
- Å motta talentstipendet fra Sparebank 1 Stiftelsen er en anerkjennelse av prosjektet mitt og ikke minst en selvtillitsboost. Stipendet tenker jeg å bruke på å delta på kurs og relevante konferanser, samtidig som det frigjør andre midler til kostbare analyser som er avgjørende for min forskning, avslutter hun.
Vi ønsker Donia lykke til videre!